Suzhou Pedestrian Bridges

A new light rail line servicing Suzhou’s rapidly developing High-Tech Zone required a series of new footbridges spanning a busy road and providing pedestrian connection to new stations. Originally proposed as underpasses, the footbridges aim to enhance the pedestrian experience of the precinct by celebrating the crossing, as well as creating a civic gateway element that marks the stations’ presence. The design’s sinuously organic form is a direct result of the engineering process from which it has emerged; an algorithm that is able to “grow” a structure, optimized to its specific conditions, in a manner that emulates the bi-directional feedback found in nature that guides, for example, the growth of trees and bones. This design continues the ongoing collaborative research jointly undertaken by RMIT University’s Innovative Structures Group (ISG) and BKK Architects.

Location
Suzhou China

Completion Date
2013

Previous Urban Design / Infrastructure Project:
Design Parramatta Wentworth Car Park