1/15
Holiday House

Holiday House

The house is not ostentatious but rather celebrates a sequence of arrival and connection between relatively small spaces that each have their own distinct quality

Set within coastal vegetation, on an elevated site on the Mornington Peninsula, the Holiday House presents a low slung, non-descript street presence. Eschewing trends towards ever increasing house size, the Holiday House embraces the notion of the family weekender as a quiet place where interaction, intimacy and exploration are celebrated.

The project brief called for a strong connection between the house and its coastal environs, especially in terms of the local ecology and the site’s undulating, sandy topography. As a house for a young family, the design approach sought to strike a balance between the needs for privacy and togetherness; the linear house plan reveals itself as a series of connected rooms that can be zoned off for individual use or connected for more communal activities. Direct and varied connections to the surrounding landscape were critical. The use of silvertop ash, shiplap cladding internally and externally enhance these connections to the outdoors, also unifying the principle living areas beneath a folded ceiling line. A sculptural stone fireplace occupies the centre of the house and is its social heart, acting as an anchor point from which the elongated gabled roof form is hung.

 

For

Private

Sector

Residential

Status

Completed

Year

2010

Location

Mornington Peninsular, Victoria, Australia

Photographer

Peter Bennetts